تعریف ساختمان هوشمند

بكارگيري امكاناتي كه خانه را در اصطلاح “هوشمند” (Smart) كند، همواره يكي از مواردي بوده است كه بشر توجه زيادي به آن داشته و در طول دوره‌هاي مختلفِ توسعه ي فناوري راه حل هاي متعددي براي اين منظور خلق كرده است. خانه هوشمند به خانه‌اي گفته مي‌شود كه ساكنين آن امكان تنظيم و كنترل تجهيزات الكترونيكي منزل خود را از راه دور و نزديك داشته باشند و نيز بتوانند برنامه‌هاي مختلف و سناريو‌هاي متنوعي را براي آن تجهيزات تعريف و اجرا نمايند.

بطور كلي تجهيز ساختمان به مجموعه تجهيزاتي كه به منظور افزايش كارايي و بهره وري و ايجاد محيطي مطبوع براي ساكنين آن طراحي و اجرا ميگردند، هوشمند سازي ساختمان ناميده ميشود. هدف از اجراي پروژه هاي هوشمند سازي ميتواند تبديل فضا به يك فضاي متمايز و لوكس، تبديل ساختمان به يك ساختمان با مصرف بهينه انرژي و يا تبديل خانه به يك خانه مدرن و امن با مديريت هوشمند باشد.

اين تبديل ميتواند تمامي و يا بخشي از تغييرات زير در ساختمان باشد:

*  تنظيم و كنترل هوشمندانه روشنايي بر اساس زمان، ميزان شدت نور طبيعي و نيز حضور و يا عدم حضور ساكنين.

*  تنظيم و كنترل هوشمندانه سرمايش و گرمايش و تهويه فضا بر اساس زمان، دماي هواي بيرون، فصل سال، حضور و يا عدم حضور ساكنين.

* تنظيم و كنترل سيستم صوتي (موسيقي) و پخش بي سيم موسيقي هاي متعدد در فضاهاي مختلف منزل.

* برنامه ريزی و كنترل تمامي تجهيزات امنيتي اعم از دوربين ها و سنسورها و ساير امكانات مرتبط.

*  يكپارچه سازی سيستم كنترل روشنائي، سيستم كنترل سرمايش و گرمايش، صوت و تصوير و امنيت در قالب يك سيستم يكپارچه و هماهنگ.

در پي پيشرفت روز افزون صنايع تجهيزات الكترونيكي منازل، صنعت هوشمندسازی ساختمان نيز تحولات عظيمي را شاهد بوده است. شبكه هوشمند منازل شامل بخش‌هايي از قبيل سرگرميی ها و تفريحات (پخش فيلم و موسيقي)، سيستم روشنايي، سيستم كنترل دما، سيستم امنيتي، انواع Interface، سيستم اطلاعاتي و ارتباط تجهيزات بخش‌هاي گفته شده مي‌باشد.

بخش هاي مختلف خانه هوشمند:

با وجود اينكه برداشت‌هاي مختلف از مفهوم خانه هوشمند مي شود كه بستگي به اطلاعات هر فرد در اين زمينه دارد، اما در اينجا مواردي مهم، مختصر و كاملاً پايه‌اي را از خانه هوشمند (اتوماسيون ساختمان) را ذكر مي‌كنيم. معمولا هر خانه هوشمند شامل موارد زير است:

* كنترل دما

* كنترل روشنايي

* پرده‌هاي برقي و ساير تجهيزات موتوري

* سيستم مديريت مصرف انرژي

* سيستم امنيتي

* سيستم صوتي (با پوشش كامل منزل)

* سيستم صوتي – تصويري

* Interface (تجهيزات ارتباطي بين كاربران و سيستم)

به احتمال زياد، شما تعدادي از سيستم هاي ذكر شده بالا را در منزلتان داريد. اما سوال اينجاست كه آيا بهتر نخواهد بود اگر تمام اين سيستم‌ها از طريق يك Interface مشترك (مثلاً يك صفحه لمسي و با يك ريموت) كنترل شوند و بتوان به صورت همزمان اين تجهيزات را در سناريو‌هاي تعريف شده از قبل به كار گرفت؟

هدف ما اينست كه تمام اين سيستم ها را كه مانند جزاير مجزايي عمل مي‌كنند، تحت كنترل يك سيستم مركزي درآوريم

بنابراين قدم اول، متمركز كردن همه تجهيزات منزل شما در يك بخش مركزي است. زمانيكه همه تجهيزات متمركز شدند، حال مي‌توانيم رفتارهاي هوشمند متنوعي براي منزل شما تعريف نماييم.

چند مورد از اين رفتارها را در قالب سناريوهاي زير مشاهده مي‌نماييد:

  • پرده‌هاي برقي با طلوع وغروب خورشيد، به طور اتوماتيك باز و بسته مي‌شوند. و يا فراتر از آن، براي زمان‌هاي مختلف سال، پرده‌ ها را برنامه‌ ريزي مي‌كنيد تا از آفتاب داغ تابستان در امان بوده در حالي‌كه از گرماي دل انگيز خورشيد در زمستان حداكثر استفاده را مي‌بريد.
  • زمانيكه در حال خروج از منزل هستيد با فشردن يك دكمه، سيستم امنيتي فعال، لامپهاي مورد نظر خاموش، سيستم تنظيم دما خاموش و ديگر تجهيزات برق مانند اتو – بخاري برقي- تلويزيون و … خاموش مي‌گردد. بنا‌براين لازم نيست در زمان خروج از منزل از چك ليست طولاني خود براي اطمينان از قسمت هاي مختلف استفاده كنيد.
  • زمان ورود شما به اتاقها، چراغها به آرامي روشن و در هنگام خروج با كمي تأخير خاموش مي‌شوند.
  • هنگام بيدار شدن به جاي استفاده از ساعتهاي زنگ‌ دار آزار دهنده، با صداي موسيقي مورد علاقه‌ تان و با افزايش تدريجي دماي محيط و نور لامپ‌ ها و نيز بالارفتن تدريجي پرده‌ ها از خواب بيدار مي‌شويد.
  • يك ريموت زيبا جايگزين ريموت‌هاي متعدد موجود در سينماي خانگي مي‌گردد.
  • از راه دور همه امكانات و تجهيزات موجود در منزلتان را مديريت وكنترل خواهيد نمود. براي مثال زمانيكه ساكنين خانه هوشمند در تعطيلات هستند، مي‌توانند به وسيله اينتر‌نت يا تلفن وضعيت امنيتي منزل خود را كنترل نموده، دزدگير را فعال و يا غير فعال كنند، تجهيزات برقي را خاموش يا روشن كنند، وضعيت روشنايي منزل را تغيير دهند، سينماي خانگي خود را برنامه‌ريزي كنند و هزاران امكان و قابليت ديگر.

زمانيكه همه تجهيزات منزل شما را به يك زبان مشترك برسانيم، گام اول برداشته شده است. بعد از آن شما مي‌توانيد سناريوهاي متعدد (كه اسم آن را رفتار هوشمند مي‌گذاريم) را براي منزل خود طراحي و تعريف كنيد. رفتارهايي كه شما را شگفت زده خواهند نمود و باور نخواهيد كرد از تجهيزاتي كه همواره استفاده نموده‌ايد چه قابليت‌هايي متصور است.

این محصولات سطح آسايش، آرامش و امنيت را در منزل شما به شكلي باور نكردني بالا خواهد برد.